L’entrenament invisible

Darrerament sentim parlar sovint de “l’entrenament invisible”, però sabem què és? Què vol dir?

Dons molt fàcil és una part de l’entrenament que NO es veu, no es fa escalfament, no hi han rutines principals, no hi han sèries, repeticions, etc. Però al final, és tan important o més que l’entrenament que tots coneixem com a tal.

Moltes vegades passa que l’efecte de l’entrenament normal no és l’esperat, no dóna fruits tal com esperàvem, això és per una sèrie de factors que no li donem importància i són aquests els que estan englobats en aquest “entrenament invisible”.

Amb aquestes afirmacions ja ens podem imaginar que engloba l’alimentació, la hidratació, el descans, la recuperació muscular, el control mèdic/esportiu (com les proves d’esforç), etc. L’absència total o parcial d’aquests factors poden desembocar en baix rendiment, sobreentrenament i/o lesions. Si volem aconseguir uns resultats amb l’entrenament, no n’hi prou en fer-ho més i millor sinó que hem de contemplar tots aquest factors als quals no acostumem a donar-los tanta importància.

Més o menys tothom veu la importància del tema de l’alimentació, hidratació i descans, molta gent ja demana ajuda professional per aprendre com ens hem d’alimentar/nutrir, tant per aconseguir un pes òptim com per aconseguir un millor rendiment esportiu.

Però hi ha un aspecte que la gent no li dóna la importància que té, la recuperació muscular. Tothom pensa que amb els estiraments que es fan (o no) després del cos principal de l’entrenament ja n’hi ha prou i això és un gran error; clar que encara és més gran l’error quan aquesta part d’estiraments la fem ràpid i corrent o dia sí i dia no.

El sistema muscular durant l’entrenament pateix un estrès important, amb milers de contraccions de tots els muscles que ens podem imaginar, requerint moltes vegades sobre elongacions, escurçaments al límit, etc, etc, una feina ingent per al sistema muscular, no oblidem tampoc el tendinós i esquelètic. En definitiva, tot el cos pateix durant l’exercici.

D’aquí la importància de la fase d’estiraments a la fi de qualsevol sessió. Però aquesta tornada a la normalitat no és completa, hi ha desajustos que es mantenen en el temps i es van acumulant. Si no hi posem remei, aquesta acumulació de càrregues i desajustos acaben en lesió, en sobrecàrregues musculars, tendinoses, fractures per estrès, que ens fan interrompre el nostre període d’entrenament i perdre gairebé tot el que s’ha aconseguit fins llavors.

Per posar remei a aquest punt és molt important l’ajuda de professionals com els quiromassatgistes i fisioterapeutes, que s’encarreguen de descarregar el nostre sistema muscular, posant a punt els nostres músculs per rebre nous estímuls i seguir sense problemes la progressió en el nostre rendiment.

Depenent del nivell que vulguem aconseguir en l’esport que practiquem aquestes sessions de massatge esportiu haurien de ser més o menys freqüents. Des del professional que disposa del seu quiromassatgista diàriament, fins al amateur que rep un o dos massatges a la setmana, o l’aficionat de nivell alt que acudeix setmanalment, tots aquells que busquin rendiment en els seus entrenaments, evitar lesions, allargar la seva vida esportiva , per a tots ells el massatge esportiu és una part molt important del seu entrenament.

Fins no fa gaire, molt pocs entenien la utilitat del massatge esportiu, però gràcies a l’augment de practicants s’ha multiplicat el volum d’informació sobre tots els temes relacionats amb la salut en l’esport i ha conscienciat als esportistes sobre la importància del massatge esportiu.

La recepta és senzilla, si no ho fas ja, prova-ho i podràs comprovar els resultats ràpid i fàcilment.

En una propera entrada al blog, parlarem de nutrició, hidratació i sobre el molt important DESCANS.

Salut,

Manel Díaz López – Quiromassatgista tècnic i esportiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s