La Pubàlgia

La Osteopatia de pubis, també anomenada Pubàlgia, és un quadre molt específic de determinats esports com el futbol, hoquei o rugbi, i en general esports on hi ha molts canvis de direcció i salts. No és molt freqüent aquesta patologia però per a qui ha de competir i entrenar amb freqüència arriba a ser molt limitant i prolongada en el temps.

Es tracta d’un dolor en la zona inguinal que a vegades es produeix amb irradiació cap a la zona abdominal o cap a la zona dels adductors que es produeix perquè hi ha un desequilibri entre les forces de la musculatura abdominal i dels adductors. La gran potència de quàdriceps en els futbolistes és un clar exemple perquè la hipertròfia d’aquesta musculatura respecte a la resta provoca el desequilibri.

Aquest desequilibri genera un moviment a la part anterior de la pelvis, en la zona de la símfisi del pubis, que acaba donant lloc a una petita artropatia en la zona i dolor de tipus muscular. També s’associa a possibles hèrnies que amb la percussió per l’esport arriba a produir aquest dolor. 

Rares vegades trobarem aquesta patologia en un pacient sedentari, no esportista o en esports que no tinguin les característiques que hem comentat.

Els símptomes sempre són mecànics i en realitzar l’activitat es produirà aquest dolor característic. Encara que l’especialista haurà de descartar abans altres patologies que ens poden simular una osteopatia de pubis i desorientar a l’hora del tractament. Amb algunes proves físiques s’identifica la pubàlgia reproduint el dolor sobre la símfisi púbica i adductors. També es pot donar suport al diagnòstic en altres proves com a radiografies, gammagrafia òssia o ecografies.

És un tipus de lesió que es produeix a poc a poc i que, en tractar-se d’esportistes que no tenen períodes de descans, arriba més per acumulació de càrrega que per una acció concreta.

El tractament en la majoria de les vegades serà conservador, o almenys el tractament inicial, sempre amb l’objectiu que no calgui arribar al quiròfan. De totes maneres el tractament quirúrgic és molt resolutiu amb no massa temps de recuperació, per això és el triat per esportistes d’elit. La recomanació és un tractament conservador sempre que sigui possible per l’activitat de l’esportista.

La rehabilitació es basa a recuperar l’equilibri entre les dues musculatures. Cal intentar donar la màxima elasticitat als adductors fent estiraments, també de tota la zona del quàdriceps, treballant la relaxació de la zona amb fisioteràpia i massatge. I alhora potenciar la musculatura de l’abdomen mitjançant exercicis específics.

Consulta al nostre equip si tens cap dubte. Els nostres terapeutes t’orientaran i ajudaràn a recuperar-te d’aquesta lesió.

T’esperem,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: