Cada vegada sentim parlar més d’aquesta tècnica de fisioteràpia però que sàpigues que no és nova, porta anys utilitzant-se amb molt d’èxit. Pot fer una mica de por per les agulles però en mans d’un fisioterapeuta especialista és una solució molt efectiva.
És una tècnica invasiva per al tractament del dolor d’origen múscul-esquelètic. El procediment consisteix en l’aplicació d’una agulla fina a través de la pell amb la finalitat de “desactivar” els Punts Gallet Miofasciales. Es considera “seca” perquè no s’introdueix cap substància en l’organisme. Normalment s’acompanya d’altres tècniques durant una sessió de fisioteràpia (teràpia manual, electroterapia o exercici terapèutic, per exemple).

La teoria que millor justifica el dolor muscular és la Síndrome de Dolor Miofascial que es basa en la presència de Punts Gallet Miofascials (PGM). Coneguts comunament com a contractures, els PGM són zones del múscul palpables i especialment sensibles. Aquests punts són capaços de produir dolor local i/o dolor referit en una altra zona allunyada. La reproducció del dolor pot donar-se a la compressió directa, a la contracció o a l’estirament del múscul que conté el PGM.
Totes les persones tenim músculs i els utilitzem. Ja sigui per falta o per excés d’ús, un múscul pot “activar” un PGM i fer-nos sentir dolor. És una cosa comuna. En molts casos són causa directa de lumbàlgies, cervicalgies, maldecaps, etc. En altres casos, són simplement conseqüència d’una altra patologia com un esquinç de turmell o una fuetada cervical.

La punció seca és una tècnica amb fi analgèsica. És a dir, pretén reduir o eliminar el dolor. També té com a objectiu restablir la funció neuromuscular i, per tant, del moviment.
La resposta d’espasme local per la punció genera un efecte de bombeig i provoca una rentada de substàncies proinflamatòries presents en el punt gatell. Aquesta contracció involuntària que succeeix durant la punció seca caracteritza la tècnica. També es normalitza el to muscular que sol estar augmentat en els punts gallet, mitjançant el reflex medul·lar i reducció de la concentració d’acetilcolina.
Estimular un punt gatell és dolorós encara que no té per què ser-ho més que el tractament manual mitjançant pressió directa. Després de l’aplicació de la punció seca, pot persistir dolor a la zona tractada, entre 24-48h, similar a les agulletes.
Tota acció terapèutica té riscos implícits. Hi ha protocols d’actuació que redueixen a remota la probabilitat de produir una lesió mitjançant la punció seca. Per això, es considera una tècnica segura.
L’ús de mitjans físics, incloses les tècniques amb agulla, amb fi terapèutic és competència dels fisioterapeutes segons la llei vigent. La formació universitària en Fisioteràpia capacita la pràctica de la punció seca.
La punció seca s’ha popularitzat principalment per la seva alta efectivitat. A curt termini, marca una diferència clara amb el tractament conservador de les contractures.
Cal recordar que eliminar els símptomes sense tractar la causa, pot portar al pacient a recaigudes i frustració. Per a evitar que això passi, és imprescindible la pauta d’exercici terapèutic de manera dosificada. Els nostres fisioterapeutes t’acompanyaran en tot el procés per a garantir l’èxit del tractament.
T’esperem,