La síndrome de túnel carpià és la compressió del nervi mitjà al canell al seu pas pel canal carpià. Aquesta compressió a la llarga pot fer que es lesioni.

El túnel del carp és un espai anatòmic format pels ossos del carp, situats a la zona palmar, i pel lligament anul·lar o transvers del carp a la zona dorsal. Per l’interior de túnel pasen el nervi mitjà, els tendons dels músculs superficials i profunds dels dits i el tendó del múscul flexor llarg del polze.
El mecanisme pel qual es lesiona el nervi es deu a l’augment de la pressió dins del túnel per causes extrínseques o intrínseques que desencadenen molèsties al canell i la mà. Aquest augment de pressió produeix un conflicte d’espai pel que s’inflamen les beines tendinoses (embolcall) dels tendons flexors dins el túnel i disminueix el reg sanguini (isquèmia) del nervi mitjà.

En primer lloc apareixen els símptomes sensitius i més tard els símptomes motors que s’afegeixen de manera gradual. Al principi les molèsties es caracteritzen per formigueig (parestèsia) i entumiment de la mà i amb dolor en el canell i la mà. Més endavant apareixen la disminució de sensibilitat, incapacitat i feblesa a la mà. Sol afectar més la mà dominant, encara que és bilateral en més del 73% dels casos sent més greu a la mà dominant.
Per a evitar la lesió de manera irreversible s’ha de tractar de manera precoç una vegada s’hagi diagnosticat. Abans de contemplar els tractaments quirúrgics o farmacològics, s’ha de treballar en modificar les activitats manuals, variar l’entorn de treball i utilitzar fèrules. El fisioterapeuta t’ajudarà amb rehabilitació, exercicis d’estiraments i enfortiment muscular a nivell del canell.
Consulta als nostres especialistes i t’ajudarem amb la teràpia i consells més indicats per al teu cas.
T’esperem,