Es tracta d’un problema molt freqüent en persones que practiquen esport, sobretot en esports de carrera contínua i com més llargues siguin les distàncies més fàcil és que tinguin aquesta lesió. Consisteix en la inflamació de la inserció en la tíbia d’una sèrie de tendons que venen des del turmell i el peu, s’insereixen en el periosti de la tíbia que és una membrana dura i molt sensible que tenen tots els ossos; la seva inflamació és la que dóna el nom a la lesió.

Hi ha dues zones de la tibia on es produeix aquesta periostitis:
- la del tibial posterior que prové de la planta del peu, passant per darrere del turmell (maleolo intern) i s’insereix en la part posterior lateral interna de la tibia.
- la del tibial anterior que prové de la part dorsal del peu, passant per la part anterior de la tíbia i s’insereix en la zona lateral de la tibia entre tibia i peroné.

Es tracta d’una inflació que tendeix a cronificar-se produint un dolor molt característic quan el múscul s’escalfa i la inserció rep cops constants durant l’esforç, són burxades que arriben a obligar-nos a aturar l’exercici.
La prevenció és molt important respectant el descans, realitzant estiraments preventius i triant un calçat adequat amb el suficient amortiment perquè no traslladi les vibracions del terreny a aquests músculs.
Tractarem la periostitis tibial amb massatges periòdics que consisteixen a donar reg sanguini en les insercions interna i lateral de la tíbia. És un massatge transversal dolorós que tracta de trencar adherències i estimular el reg sanguini en la zona, dolor que va perdent intensitat a mesura que avança el massatge. És un massatge profund que revascularitza el teixit inflamat. Habitualment només s’inflama una de les dues zones d’inserció encara que és recomanable que el massatge es realitzi sempre en les dues zones.
Baixarem la intensitat de l’exercici o de l’entrenament i realitzarem el tractament en dies alterns deixant recuperar així els teixits inflamats. No entrenarem mai amb dolor, això agreujarà més la lesió.

Ajudem al tractament amb embenat funcional o mitges compressives que ajuden a reduir l’impacte en el múscul. També és molt efectiu el Kinesiotape o embenat neuromuscular per a ajudar a la recuperació.
Consulta als nostres especialistes i t’ajudarem amb la teràpia i consells més indicats per al teu cas.
T’esperem,