
La síndrome de la cintilla iliotibial o “genoll de corredor” és una lesió per sobreús que afecta la banda iliotibial i es caracteritza per l’aparició de dolor a la cara lateral del genoll, on es produeix una fricció entre la cintilla i l’epicòndil lateral.
La cintilla iliotibial forma part del múscul tensor de la fàscia lata (TFL). Aquesta té el seu origen a l’espina ilíaca anterosuperior i la seva inserció en el còndil lateral de la tíbia. La seva principal funció és realitzar l’abducció (separació) del maluc i estabilitzar el genoll.

A causa de la biomecànica de la marxa en moviments repetitius durant molt de temps el genoll necessita una estabilitat extra a l’hora de mantenir-se sobre un sol genoll. Durant aquest moment, el genoll tendeix a anar-se cap a dintre en corredors que no treballen la tècnica, produint una activació constant del tensor de la fàscia lata, produint fricció del tendó amb la part externa del genoll.
Els símptomes més habituals són:
- Dolor en la part externa del genoll a la palpació.
- Inflamació genoll.
- Limitació de mobilitat.
- Dolor punxant al córrer, sobretot a l’impacte amb el terreny i quan portem uns minuts d’exercici.
EL primer pas del tractament és haver fet un diagnòstic diferencial òptim. Es produeix per una mala trepitjada?, Per un escurçament de la musculatura o, si no, per una feblesa dels rotadors?
En primer lloc actuarem sobre el nostre primer objectiu que és el dolor i la limitació, utilitzarem: teràpia manual per modular-ho, exercici terapèutic amb exercicis isomètrics de genoll, punció seca per a desactivar punts gallets actius en el tensor de la fàscia lata, Kinesiotape per a donar propiocepció, ventoses per a elevar la pell i fer que arribi més oxigen als teixits, etc…
Consulta als nostres especialistes i t’ajudarem amb la teràpia i consells més indicats per al teu cas.
T’esperem,