Una de les definicions més utilitzades és la que considera al punt gallet (trigger point en anglès) com una zona hiperirritable localitzada en una banda tibant d’un múscul esquelètic que genera dolor amb la compressió, distensió, sobrecàrrega o contracció del teixit, que generalment respon amb un dolor referit.

Els punts gallet són molt dolorosos, sobretot quan es pressionen. Poden donar dolor referit que apareix en una zona allunyada on estàs pressionant el punt gallet, també hipersensibilitat, disfunció motora, aparició de fatiga prematura i fenòmens com a hipersudoració i alteració de la sensibilitat a la regió afectada.
Janet G. Travell i David G. Simons són dos dels més importants investigadors en el tema dels punts gallet, i van editar gran quantitat d’informació sobre el tema, així com el “mapa” dels punts gallet de tots els músculs. Una particularitat dels punts gallet és que es produeixen en unes zones del múscul més o menys delimitades, de tal manera que podem buscar-los i localitzar-los seguint aquesta informació.

Habitualment denominem com a “contractura” tota entitat que genera molèsties a nivell muscular, però en moltes ocasions el problema està en el fet que no és realment “només” una contractura, sinó un problema del punt gallet, que no cedeix a tractaments habituals en les molèsties musculars com a massatge, estiraments, calor… Poden alleujar momentàniament, però el problema persisteix. El punt gallet necessita un tractament específic, ja sigui conservador o invasiu.

Els punts gallet poden ser actius o latents. La diferència entre tots dos és que el dolor que el pacient reconeix com a propi és el provocat per l’actiu, mentre que el latent genera simptomatologia però no dolor de manera habitual; això sí, pressionar un punt gallet latent generarà dolor (local, referit…) i la resta de símptomes propis.
El tractament pot ser conservador o invasiu. Les pautes conservadores consisteixen en tècniques manuals que mitjançant pressió específica en el punt gallet amb el múscul en posició d’estirament, busquen la desaparició del dolor; després es realitzarà moviment actiu ampli de la regió tractada.
També existeix la possibilitat de realitzar el tractament invasiu, que consisteix en la “Punció seca” dels punts gallet. Aquesta tècnica consisteix, com el seu nom indica, a “punxar” el punt utilitzant una agulla molt similar a les d’acupuntura, només que en aquesta tècnica es busca un efecte mecànic (no parlem d’energies). Lògicament, aquesta tècnica ha de ser aplicada per un professional fisioterapeuta.
Consulta als nostres especialistes i t’ajudarem amb la teràpia i consells més indicats per al teu cas.
T’esperem,