L’ATM o articulació temporomandibular és una articulació importantíssima de l’organisme i desconeguda per a moltes persones. I és que possiblement és l’articulació que més vegades movem al llarg del dia. Gràcies a ella i el seu correcte funcionament parlem, masteguem i empassem.

Està situada entre la mandíbula i l’os temporal, un dels ossos que formen el crani. Posseeix lligaments i càpsules que la reforcen, i un menisc intraarticular que evita el frec entre els ossos. La luxació i degeneració d’aquest menisc és molt característic en la patologia d’aquesta articulació. Es relaciona amb crani, primeres vèrtebres cervicals, os hioide i cintura escapular (regió dels omòplats), per mitjà de musculatura i relacions nervioses. Així, un mal de cap, pot ser originat per un problema d’ATM.

En els últims graus d’obertura i tancament de la boca hi ha participació de la regió cervical alta. Quan obrim del tot la boca, es produeix una extensió de les primeres vèrtebres cervicals, amb el que l’alteració en aquesta zona, afecta al moviment de l’ATM. I per això, quan hi ha disminució de la mobilitat en obertura per disfuncions directament en la mandíbula, l’ATM utilitza la regió cervical per a suplir aquesta falta de moviment. Així es provoca un sobreesforç en aquesta zona, que pot ser causant de dolors cervicals.
A més, s’ha de tenir en compte hàbits com mastegar xiclet, mossegar-se les ungles o el bruxisme (estrènyer o grinyolar les dents). Tot això contribueix a perpetuar i agreujar les lesions d’aquesta regió. Així mateix, està generalment implicada en processos d’estrès, ja que músculs com el temporal i el masseter es consideren musculatura d’alerta, que es contreu en situacions d’alarma o perill, activant-se quan estem nerviosos.
La fisioteràpia pot ajudar a restaurar el moviment natural de la mandíbula i a reduir el dolor, amb tractaments com:
- Exercicis actius i mobilitzacions manuals (teràpia manual), efectius en el curt termini per a l’augment de l’obertura vertical.
- Educació postural per a equilibrar la postura mitjançant diferents mètodes i millorar la posició de repòs de la mandíbula, el cap, el coll, l’estèrnum i els omòplats.
- Tractaments especials per al dolor com a estimulació nerviosa elèctrica transcutània i calor o fred en les zones adolorides.
- Tractament amb teràpies manuals com la relaxació muscular mitjançant la desactivació de punts gallet, tècniques miofascials o massatges en zones perifèriques a l’ATM com són coll i esquena.
- Procediments de autorelaxació.

Consulta als nostres especialistes i t’ajudarem amb la teràpia i consells més indicats per al teu cas.
T’esperem,