Diafragma

Has sentit parlar del diafragma? Clar que sí, però segur que ho tens una mica oblidat. Estem parlant d’un múscul tan important que sense ell no podríem realitzar activitats tan fonamentals com respirar. Com tot múscul, pot patir lesions i es pot entrenar, de fet, hauríem d’entrenar-ho més sovint de manera específica.

Té forma de paraigua i es troba en un sentit horitzontal, separant el tòrax de l’abdomen. Es troba a l’altura de D9 (9a vèrtebra dorsal) en posició relaxada i en D10 quan es contreu. Això vol dir que, quan agafem aire el diafragma es contrau i, per la seva anatomia particular, descendeix augmentant els diàmetres del tòrax. Per part seva, en l’expiració el diafragma es relaxa i torna a ascendir mentre deixem anar l’aire.

S’insereix en els extrems de la 11a i 12a costella, però té dos pilars que s’insereixen en les tres primeres vèrtebres lumbars. Això ens interessa perquè comparteix inserció amb el psoes i el quadrat lumbar, que són músculs que solen estar afectats en lumbàlgies i dorsalgies baixes. 

La seva innervació prové del nervi frènic procedent de les vèrtebres cervicals (C3-C5), per la qual cosa una disfunció del diafragma pot afectar nivell cervical i viceversa.

El diafragma té moltes altres funcions, també molt rellevants però que moltes vegades ens passen desapercebudes:

  • Control postural, formant el famós CORE al costat del transvers, multifids i sòl pèlvic.
  • Intervé en la digestió a causa del bombeig que exerceix sobre les vísceres, pujant i baixant, exerceix una pressió suau i un ritme constant que afavoreix el funcionament digestiu.
  • Funció circulatòria per aquest mateix moviment de bombeig, recordem que a través dels seus hiats passa l’artèria aorta i la vena cava.
  • És un múscul emocional, davant situacions d’estrès, ansietat o tristesa pot bloquejar-se de tal forma que la respiració es fa entretallada i l’aire no arriba a la base dels pulmons. Quan ens trobem en aquesta situació hem de realitzar inspiracions lentes i profundes.

Com ja t’hauràs adonat llegint l’anterior, tenir un diafragma en bones condicions i ben entrenat és fonamental. No sols per a millorar la nostra capacitat respiratòria en repòs i davant l’activitat esportiva, si no també per a millorar la postura, la circulació, la digestió, etc.

Consulta als nostres terapeutes i t’ajudarem a conèixer i entrenar millor el teu diafragma. 

T’esperem,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s