Tranvers de l’abdomen

El transvers de l’abdomen és el múscul més profund dels abdominals. T’expliquem per què és tan important en la nostra vida diària, tant per als homes com per a les dones, i com pots localitzar-ho i començar a activar-ho conscientment.

S’origina en les vèrtebres lumbars i les seves fibres continuen en sentit anterior per la cresta ilíaca cap a la zona abdominal, com si d’un cinturó es tractés. Per tant, ja t’avancem que tindrà importants funcions a nivell lumbar i abdominal.

Forma part important del famós CORE, nucli central del nostre cos, molt important per a una postura correcta. Participa en el control de la pressió intraabdominal, juntament amb la resta del CORE, sobretot el sòl pèlvic i el diafragma. Dóna suport a les vísceres de la cavitat abdominal, actua com una faixa o cotilla natural.

Té un paper molt important en l’estabilitat de la columna lumbar. És un múscul expiratori, participant en l’expulsió forçada d’aire, en la tos i els esternuts. També participa en la micció i en la defecació.

S’activa, o més aviat hauria de fer-ho, en els espoderaments durant el part.

Ens ajuda a mantenir una postura correcta i major estabilitat, protegint-nos de possibles lesions. Actua com a faixa abdominal, això és important en tota la nostra vida però, sobretot, volem destacar la seva importància durant l’embaràs. En aquesta etapa la paret abdominal es distén molt i el pes de la panxa fa que el nostre centre de gravetat s’avanci i canviï la postura. Tenint un transvers de l’abdomen funcional i en bon estat, ajuda al fet que aquest pes no s’avanci tant i, per tant, la postura no sigui tan forçada.

En relació als espoderaments durant el part, perquè aquests siguin el més fisiològics possibles, i que la força no incideixi tan directament sobre el sòl pèlvic per evitar lesionar més aquesta musculatura, s’haurien de realitzar mitjançant activació del transvers. Aquesta tècnica no és difícil, encara que després depèn de l’hospital i el professional qui donarà aquestes instruccions o altres.

També té implicació en el postpart ja que, si s’ha anat treballant en les fases anteriors, ajudarà al fet que la recuperació sigui més ràpida.

Per les seves insercions a nivell lumbar, juga un paper fonamental en la prevenció de dolors lumbars.

És important que et concentris en la respiració i en activar aquest múscul, evitant la contracció dels abdominals més superficials i de la musculatura lumbar. Per aquest motiu, aconsellem començar a entrenar-ho estirats cap per amunt, per evitar en la mesura del possible les compensacions.

Farem una respiració diafragmàtica: agafes aire pel nas al mateix temps que vas portant aquest aire cap a l’abdomen (has de veure com la panxa puja), i el deixes anar a poc a poc per la boca. Al deixar anar l’aire, hauràs de ficar el melic cap endins, cap a la teva columna i una mica cap amunt (com quan puges la cremallera d’uns pantalons ajustat). Al fer aquest gest notaràs sota els teus dits que la zona s’aplana i una mica empeny lleugerament els dits cap amunt, aquest és el transvers de l’abdomen.

Consulta als nostres terapeutes i t’ajudarem a conèixer i entrenar millor el teu transvers de l’abdomen. 

T’esperem,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s