Rizartrosi

La Rizartrosi és una artrosi molt localitzada de l’articulació trapezi metacarpiana del dit polze i és una afecció degenerativa molt freqüent que afecta el dia a dia de qui la pateix, en realitzar accions com obrir un pot o girar una clau produeix dolor intens i pèrdua de força, limitant la capacitat de dur-les a terme.

Aquesta articulació està formada per la base del primer metacarpià i l’os trapezi de la filera inferior del carp. L’estabilitat de l’articulació la proporcionen la càpsula articular, els lligaments i la musculatura implicada: músculs abductors llarg i curt del polze, els extensors llarg i curt del polze, els flexors llarg i curt del polze, adductor del polze i oponent del polze. Tots aquests permeten la funció de pinça i agarri de la mà.

En realitzar moviments repetitius durant anys, la capa de cartílag que recobreix els ossos es desgasta i es produeix un contacte directe de les superfícies òssies. Un exemple de moviment que causa aquesta lesió és el sobreús del polze en utilitzar el telèfon mòbil.

Altres causes que provoquen aquesta artrosi són:

  • Traumatismes i fractures.
  • Laxitud excesiva de la càpsula articular.
  • Feblesa dels lligaments i tendons que sostenen l’articulació.
  • Canvis hormonals (menopausa).

La incidència d’aquesta patologia és alta i augmenta amb l’edat, sent més freqüent entre les dones i manifestant-se sovint de manera bilateral.

Quan l’afectat es visita per un especialista perquè sent dolor en efectuar determinades accions quotidianes o professionals sol ser habitual que se li prescrigui l’ús d’ortesi (eines ortopèdiques) per descarregar l’articulació i mantenir-la relaxada.

El massatge és una eina idònia per a alleujar i relaxar tota la musculatura implicada.

Existeix un desequilibri entre els músculs adductors i els músculs abductors ja que els músculs orientats a agarrar són més importants que els músculs orientats a obrir. La tendència és que els adductors estiguin més forts i contrets, especialment després d’un ús continuat durant anys.

Relaxar aquests músculs per a alliberar i donar descans als músculs contraris afavoreix que l’articulació estigui menys tensionada per aquest desequilibri. El massatge treballa la zona del múscul adductor del polze. La seva funció és l’adducció i la hiper-adducció del primer metacarpià del polze. També ajuda en l’oposició i la flexió del polze.

La Rizartrosi o artrosi del polze és una afecció articular crònica i és important adoptar bons hàbits per a prevenir la seva degeneració i mantenir l’articulació en les millors condicions. El massatge és una ajuda molt important per a preservar la musculatura i mantenir la seva funcionalitat.

Consulta als nostres especialistes i t’ajudarem amb la teràpia i consells més indicats per al teu cas.

T’esperem,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s