Dolor

Percebre el dolor ens avisa que alguna cosa en el nostre cos no va bé i que hem d’anar amb compte. Parlem de com comprendre el dolor, què ens passa quan sentim dolor, i sobretot, perquè ho sentim.

Sabies que existeix una patologia genètica on les persones són incapaces de percebre el dolor?. Els seus portadors no poden fabricar els receptors del sistema nerviós que s’encarreguen de percebre el senyal d’alarma que el cervell interpreta com a dolorosa o no. A aquesta malaltia se la coneix com a nsensibilitat congènita al dolor anhidrosi (CIPA).

El dolor és necessari per a activar els processos de reparació i regeneració dels teixits ja que activa, juntament amb la inflamació, els processos de regeneració. En una certa manera el dolor és el major protector dels teixits del cos i al seu torn el seu principal motor de recuperació. Ens impulsa i ens produeix un estímul al qual no podem ignorar.

Es tracta d’un sistema complex i depèn de moltes variables. Qualsevol cosa que suggereixi al pacient que necessita protecció farà augmentar el dolor, en canvi, qualsevol cosa que suggereixi al pacient que no necessita protecció el disminuirà. Alhora que quan ens enfrontem a una situació de vida o mort el dolor desapareix.

Per a percebre el dolor necessitem d’una font i un processador. En primer lloc, trobem el sistema nerviós el qual disposa de receptors situats en els nostres teixits. El sistema nerviós s’expandeix per tot el cos i és en les seves terminacions on se situen aquests receptors. Aquests s’encarreguen de percebre senyals d’alarma (la font), la qual cosa es coneix científicament com “nociceptors”. No obstant això, que aquests receptors s’activin no significa que percebem dolor. El senyal captat és posteriorment enviada al nostre cervell per a ser processada. És aquest òrgan qui decideix si s’ha de sentir dolor o no. El seu veredicte dependrà de la intensitat del senyal neuronal, de les experiències passades, de la cultura i, sobretot, de la percepció de si es necessita protecció o no.

Pot succeir que després de mesos de dolor lumbar les proves diagnòstiques descartin qualsevol lesió. Al acudir al metge i, encara que portem temps sentint molèsties i dolor, no es troba un diagnostico clar. Tanmateix, pot ser que sense cap mena de dolor s’observin, a través d’una ressonància magnètica, hèrnies en les lumbars. Una persona que ha sofert una amputació pot continuar percebent el dolor de la seva extremitat perduda. Encara que no hi hagi extremitat l’àrea dedicada en el cervell per a percebre-la existeix i encara pot rebre senyals d’alarma.

Lesió i dolor no estan sempre correlacionats, per aquest motiu, no podem tractar totes dues variables com si només es tractés d’una. D’una banda, hem de tractar la lesió, per l’altre, el dolor i la seva interpretació.

“En un procés normal i efectiu el dolor associat als teixits disminueix proporcionalment a la recuperació dels teixits. No obstant això, pot quedar dolor associat al sistema nerviós (més receptors del dolor, més senyals d’alarma o interpretació errònia del cervell entre altres)”.

“Explicant el dolor” de David S. Butler i Lorimer Moseley

Consulta als nostres especialistes i t’ajudarem amb la teràpia i consells més indicats per al teu cas.

T’esperem,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s