Escoliosi

L’escoliosi és una deformació que consisteix en una curvatura no fisiològica excessiva de la columna vista des d’un pla posterior de la persona. Aquestes curvatures en la vertebres també solen anar acompanyades de rotacions vertebrals, la qual cosa dificulta encara més el tractament. Aquestes curvatures i rotacions vertebrals també provoquen que alguns músculs afectats estiguin tibants i contracturats.

L’escoliosi pot tenir diversos orígens, des de ser congènita, a aparèixer durant l’etapa infantil o juvenil per males postures o alteracions del desenvolupament múscul esquelètic. Durant l’etapa infantil i la pubertat podem trobar causes relacionades amb el creixement, la genètica heretada, alteracions musculars i/o neurològiques. Si l’escoliosi es desencadena durant l’etapa adulta pot ser degut a problemes hormonals, metabòlics, musculars, trastorns neurològics o provocada per la degeneració dels discos vertebrals.

Les curvatures provocades per l’escoliosi poden localitzar-se tant en la zona cervical, dorsal o lumbar. Segons la morfologia, l’escoliosi pot ser en C o corba simple, en S o doble corba o una escoliosi de triple corba. Dins de les escoliosis, és important diferenciar entre escoliosi estructurada on existeix inclinació i rotació vertebral i no es corregeix amb el canvi de posició; i actitud escoliòtica, que són petites inclinacions de la columna sense rotació vertebral que desapareixen amb el canvi de posició. També pot ser una escoliosi compensada, on les diferents curvatures es compensen entre elles i la postura no es veu afectada; o una escoliosi descompensada, on les curvatura no es compensen i afecten la posició de la pelvis.

L’escoliosi, com hem vist, és una deformació del raquis i el seu tractament és un procés llarg i, a vegades, complicat. El quiromassatge és un complement ideal del tractament corrector ja que permetrà poder seguir la teràpia de manera més regular i que aquesta pugui ser més efectiva. Abans de tot, és important remarcar que el quiromassatge serà un complement del tractament de l’escoliosi juntament amb altres disciplines com a exercicis de reforç, natació terapèutica, estiraments, etc.

En un tractament de quiromassatge per a escoliosi, els objectius seran els següents:

  • Reduir el dolor: Aquest objectiu serà la base del tractament. Per això, el terapeuta se centra o dedica més temps del massatge a les zones on el pacient refereix més molèsties. Gràcies al massatge, s’aconsegueix l’alliberament d’endorfines, la qual cosa millorarà la tolerancia del dolor del pacient.
  • Reduir la tensió muscular: A causa de l’alteració en la posició natural de les vèrtebres, aquestes generaran tensions en la musculatura que s’insereix en elles. Amb el massatge s’intenta baixar aquesta tensió per a aconseguir que el dolor baixi i millori la mobilitat.
  • Mantenir i millorar la mobilitat articular: Gràcies al massatge es podrà reduir la tensió de la musculatura i millorar la mobilitat global de la columna, augmentant la funcionalitat del major numero de vertebres possible.
  • Mantenir la funció respiratòria: En els caso més greus, l’escoliosi pot provocar problemes respiratoris, per la qual cosa, en alguns casos, serà un dels objectius a tractar.
  • Detenir o alentir la progressió de les inclinació i rotacions vertebrals: Si s’aconsegueix mantenir una bona mobilitat amb una musculatura poc tensionada, alentirà l’evolució de la deformació.

Consulta als nostres especialistes i t’ajudarem amb la teràpia i consells més indicats per al teu cas.

T’esperem,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: